Popis
Špecifikom tohto vína je, že rôzne odrody hrozna sa pestujú v rôznych vzdialených častiach viníc vinárstva Katarzyna Estate, takže chuť a vôňa týchto siedmich odrôd odráža rôzne druhy pôdy a aj pomerne veľký rozsah nadmorskej výšky 120 – 160 metrov, čo tiež významne ovplyvňuje charakteristiku konkrétnej odrody, ktoré sa tam dopestuje. Toto skvelé cuvée sa vyznačuje podmanivou rubínovou farbou. Výrazná je aróma zrelého červeného a čierneho ovocia, elegantného duba a suchého korenia. Telo je harmonické, objemné, bohaté na viacvrstvovú chuť a nezabudnuteľnú dochuť. Veľmi dobre sa hodí k odležaným syrom, cestovinám a pochúťkam.
Odrody: Cabernet Sauvignon 25 %, Merlot 25 %, Syrah 20 %, Malbec 15 %, Tempranillo 5 %, Cabernet Franc 5 %, Mavrud 5 %
Vinárstvo: Katarzyna Estate
Vinársky región: PGI – Thracian Valley. Trácka nížina je miesto, kde sa pohorie Rodopy, rodisko mýtického Orfea, zvažuje k východu a ustupuje rovinám starobylej Trácie.
Zaujímavosť: Vinárstvo Katarzyna Estate je certifikované na spracovanie ekologického hrozna a výrobu ekologického vína. Vinica s ekologicky pestovaným viničom sa rozprestiera na ploche 85 ha a nachádza sa asi 15 km od samotného vinárstva a hlavných viníc, aby nedošlo ku kontaktu s procesmi týkajúcimi sa bežným spôsobom pestovaného hrozna. Ekologická výroba je zjednodušený spôsob výroby vína s minimálnymi zásahmi, ktorý nemá žiadny negatívny vplyv na vlastnosti vína. V prípade pestovania organického hrozna a výroby organického vína je vylúčené použitie umelých hnojív, syntetických pesticídov, regulátorov rastu a antibiotík. Používajú sa prírodné vínne kvasinky namiesto obvyklých vysoko účinných kmeňov vybraných človekom. Obmedzený je aj zásah technológov do fermentačného procesu, čo zase zdôrazňuje jedinečný profil každej odrody.
Výroba: Hrozno sa starostlivo triedi už pri zbere a zberá a ukladá ručne do košov. Pred spracovaním sa temperuje v chladiacich nádobách asi 20 hodín. Nasleduje ďalšie ručné triedenie na triediacich linkách a po vytriedení sa hrozno prešuje. Alkoholické kvasenie sa uskutočňuje vo fermentoroch z nehrdzavejúcej ocele. Tento technologický postup zahrnuje macerovanie hroznovej dužiny pri teplote 7 – 10 ° C počas 7 až 10 dní, fermentáciu pri teplote 27 – 29 °C počas 7 až 9 dní a následné macerovanie s pevnými časticami až 6 dní pri teplote 26 – 28 ˚С. Na fermentáciu kyselinou mliečnou sa víno prelieva do sudov z francúzskeho dubu s objemom 225 litrov.
Všetka kupáž zreje vo francúzskych dubových sudoch 8 až 10 mesiacov.
Vhodná kombinácia: odležané syry, cestoviny a rôzne pochúťky.
Teplota podávania: 18 – 20 °С,
Alkohol: 14,5 %
Archivačný potenciál: až 10 rokov
Ocenenia:
STRIEBORNÁ MEDAILA NA CWSA – China Wine and Spirits Awards
BRONZOVÁ MEDAILA NA DECANTER
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.