Krédom rodiny, ktorá vlastní vinárstvo Château Copsa, je, že kvalitné víno sa dá vyrobiť iba vtedy, ak sa vinič pestuje ako vlastné dieťa – s veľkou náklonnosťou, trpezlivosťou a odhodlaním.
Vinárstvo a hotel Château Copsa, situovaný v samom srdci slávneho bulharského Rose Valley – Údolia ruží, čerpá svoje poznatky a inšpiráciu zo zeme, ktorá patrila starovekým Trákom a bola známa svojím vynikajúcim vínom. Verili v božský pôvod vína a moc tohto elixíru ich zmenila na jedných z najlepších vinárov v Európe a ich dedičstvo sa zachovalo v priebehu storočí až dodnes. A jedinečný charakter ružového údolia vlieva do vín teplo južného slnka, sladkú vôňu ruží, levandule a aromatických bylín spolu s chladným vánkom balkánskych hôr.
Château Copsa je rodinné vinárstvo, kde jej členovia prebrali kontrolu nad celým procesom výroby vína – od hrozna po jeho plnenie do fliaš – do vlastných rúk. Preto v roku 2005 postavili modernú vinársku základňu s vlastným laboratóriom v meste Klisura, ktoré sa nachádza len pár kilometrov od vinárstva. A aby zaistili správne skladovanie svojich vín, v roku 2008 postavili majestátny hrad Château Copsa. Hrad bol vybudovaný podľa kánonu stredovekej architektúry a preto bolo možné umiestniť vínnu pivnicu do jeho kamenných základov, kde vo francúzskych, amerických a bulharských dubových sudoch dozrievajú najlepšie výbery Château Copsa.
Od tej doby je Château Copsa miestom, kde vítajú priateľov a hostí vlastným skvelým vínom. A keďže počet návštevníkov vinárstva neustále rastie, v roku 2017 postavili butikový umelecký hotel a reštauráciu Maison Copsa. Celý komplex premenili na diskrétnu oázu pre obyvateľov rušných miest, ktorí sa v pôsobivej spoločnosti vína Château Copsa môžu oddávať pomalému rytmu zámku a zabudnúť na vonkajší svet za hranicami Údolia ruží.
Château Copsa vlastní 50 hektárov viníc, ktoré sa nachádzajú priamo v centre Údolia ruží. Región Rose Valley – Údolie ruží je mimoriadne priaznivý pre pestovanie odrôd bieleho hrozna – typický je Karlovo Red Misket – miestny červený misket, Muškát Ottonel, Chardonnay a Sauvignon Blanc, ktoré tvoria 80% viníc. Pestujú aj červené odrody hrozna Cabernet Sauvignon a Merlot. Vďaka chladnejšiemu horskému podnebiu tieto odrody dozrievajú neskôr a nesú jedinečné vlastnosti tohto terroiru, vďaka ktorým sú chuťovo výnimočné.
Vinárstvo Château Copsa vyrába aj unikátne aromatizované víno Pelin vyrobené špeciálnou technológiou. Pelin je jedinečné spojenie zdraviu prospešných látok v kvalitnom bulharskom víne a liečivých účinkov byliniek z čistých bulharských hôr. Za svoju špecifickú chuť a aromatické vlastnosti vďačí víno výhradne pridanej zmesi bylín, s vysokým podielom paliny. Paline vďačí tento nápoj aj za svoje meno. Zdravotné účinky vína tohto typu sú známe už od staroveku, užívajú sa na posilnenie tela, pomáhajú pri trávení, pri prechladnutí a zahlienení a pri anémii a neskôr si získalo obľubu aj ako ľahký aperitív či digestívum.
Zaujímavosti o výrobe: Pri výrobe Pelinu sa používajú cuvée z rôznych odrôd hrozna, v prípade bieleho Pelinu prevažuje domáca odroda Dimyat, v prípade červeného Pelinu je to Merlot. Víno je ochutené jedenástimi bylinkami z pohoria Rila, kde ich každoročne zbiera pán Spas Šarkov, starý skúsený bylinkár z mestečka Pazardžik. Zbiera len tie najčistejšie a najkvalitnejšie bylinky, medzi ktoré patrí palina, rebríček obyčajný, zemežlč menšia, baza čierna, medovka lekárska, harmanček, koriander, šalvia lekárska, materina dúška, oman pravý a bazalka pravá. Výroba Pelinu začína v októbri, keď je ešte teplé počasie, aby mohlo dôjsť k druhotnému kvaseniu. Víno, ktoré sa použije na toto kvasenie, musí pochádzať z predchádzajúceho roku. Do neho sa pridajú všetky bylinky a táto zmes se nechá macerovať 30-40 dní. Počas macerácie sa niekoľkokrát premieša, pričom nie je povolený žiadny kontakt so vzduchom. Koncom novembra sa celý proces dovŕši a víno absorbuje vôňu a chuť pridaných bylín. Vedeli by ste odhadnúť, koľko byliniek treba, aby vznikla takáto dobrota? Na ochutenie 1000 litrov vína sú potrebné 3 až 4 kilogramy bylín!
Údolie ruží nesie názov po všadeprítomných ružových poliach, kde sa pestuje slávna ruža Damascena, bez ktorej sa nezaobídu tie najlepšie parfémy sveta a zároveň sa z nej vyrába slávny ružový olej. A mesto Karlovo, ležiace priamo v srdci tohto údolia, sa každoročne poslednú májovú sobotu stáva hlavným mestom najkrajšieho a najvoňavejšieho kvetu – ruže.
V Château Copsa sa festival začína rituálom „Zber ruží“. Hostia vstávajú na úsvite a spolu s majiteľmi vinárstva a ich priateľmi sa vydávajú na vozoch s konským záprahom k ružovým poliam neďaleko hradu Château Copsa. Mladé ženy, ktorých farebné folklórne kroje ladia s farbami ružových kríkov, napĺňajú jasnú modrú oblohu ľudovými piesňami a vítajú hostí medom a teplým, práve z rúry vytiahnutým chlebom. Existuje niečo lepšie a romantickejšie ako raňajkovať medzi ružovými poliami a za úsvitu pozerať na majestátne balkánske hory? Šéfkuchár Château Copsa k tomu ponúka domáce a čerstvo upečené špeciality – baničky, vyprážané mekice, teplé croissanty a pravé bulharské sušienky – kurabijky.
Z ružových polí idú hostia do závodu na spracovanie ruží. Práve tu sa odohráva to kúzlo, keď sa okvetné lístky ruží menia na vzácny ružový olej, ktorý preslávil Bulharsko po celom svete.
Potom festival pokračuje na centrálnom námestí Karlovo. Mladí muži tam prinesú Kráľovnú ruží – najkrajšie dievča festivalu. Kráľovná ruží, ktorá víta hostí festivalu, má krásne ružové šaty, nosí veniec z ruží a je obsypaná kvetmi. Potom sa oslavy začnú množstvom piesní a tancov. Vzduch je naplnený zvonkohrou bulharských zvonov kukeri. Folklórna časť festivalu sa končí tradičným bulharským folklórnym tancom choro, do ktorého sa zapájajú od najmladšieho po najstaršieho účastníka festivalu všetci.
Už tradične je v tento deň otvorená výstava umenia, kde remeselníci a umelci prezentujú tradičné remeselné výrobky a predmety úžitkového umenia.
Hostia z celého sveta sa posledný májový víkend v Karlove stretávajú, aby si užili autentický a neopakovateľný festival bulharských ruží.
Château Copsa je samozrejme predovšetkým vinárstvo a preto vás pozývame na výber z ich vynikajúcich vín!
Kategória:
VinárstvoDátum:
20. marca 2023